Fototips: Fånga rörelsen

När man fotograferar hästar i rörelse är det viktigaste att fånga hästen i rätt del av steget, så att den framhävs så bra som möjligt! Det underlättar att fotografera med ett teleobjektiv, jag använder mitt 70-200mm f2.8, så att man kan zooma in och ut rätt mycket. Någon gång har jag fotograferat rörelse med mitt fasta 50mm. Det går, men är svårare! Jag fotograferar alltid med manuella inställningar, oftast med bländare 2,8 och en så kort slutartid som möjligt för att frysa motivet, gärna kring 1/400 sek. En stor bländare (lågt tal) gör att det går att ha kortare slutartid, och dessutom blir bakgrunden oskarpare ju större bländare man har.
 
Slutartid 1/125
 
Det tar tid att lära sig att knäppa av i precis rätt ögonblick så man får hästen bästa rörelsemoment på bild! Studera hästarnas rörelsemönster, när ser det bäst ut? Följ hästen genom sökaren, ta många bilder, använd gärna seriebildtagning, så kameran tar många bilder snabbt efter varandra! Till slut lär man sig och behöver bara fota en bild där hästen går rätt. Man måste man tänka på att alla hästar ser inte likadana ut, alla rör sig inte likadant, därför är det inte säkert att samma vinkel och moment i rörelsen passar alla hästar.
 
Jag föredrar att fotografera hästar (eller fotografera rent generellt) i svagt solljus, när det är tunna moln över solen. Lyser solen för skarpt är risken stor att skuggorna blir hårda och skarpa. Är det helt mulet tappar man det fina blänket som blir över hästens muskler. Jag fotograferar helst en häst i rörelse snett framifrån eller rakt från sidan, då brukar dom framhävas som bäst.
 
Här nedanför ser ni lite blandade foton på hästar i rörelse, vissa är tagna i rätt moment, andra inte, men det är tydligt vilka som är rätt. En häst ska se lätt, spänstig och graciös ut. Vikten ska ligga på bakdelen, ett svävningsmoment är fint att fånga.
 
Skritt
Skritten tycker jag är den svåraste gångarten att få bra på bild, men jag vet många som tycker det är den lättaste. Det är bra att undvika att fotografera precis då hästen lyfter ett framben, då ser den lätt framtung ut. Försök i stället fånga när den är på väg att ställa ner ett.
 
Jag upptäckte att jag har nästan inga bilder på hästar i skritt, jag undrar varför? ;-) Men den här på föl och sto tycker jag är rätt bra, jag tycker om hur fölet har sina ben, men inte stoet.
 
 
 
Trav
Traven är en tvåtaktig gångart, det innebär att hästen rör sig diagonalt. Försök att fotografera när hästen har så raka framben som möjlig, ett framben ordentligt lyft och ett bakben i luften. Det kan även se bra ut när hästen är på väg att ställa ner frambenet och har det lätt böjt. Undvik att fota då hästen precis har börjat lyfta ett framben, då ser det väldigt framtungt och anstängt ut. En trav ska vara lätt och luftig!

Här ser ni samma ponny i tre olika moment av traven, alla tre ser trevliga ut.
 
 
 
 
Ponnyerna här nedanför är fotograferade i fel del av traven. Steget framhävs inte alls och krokiga ben som spretar åt alla håll och kanter ger ett ostabilt intryck.
 
 
 
 
Galopp
Jag tycker det är absolut viktigast att fota vid rätt tillfälle i galoppen, då hästen annars ser väldigt framtung ut. Man ska fånga när hästen har sin vikt på bakbenen. Det finns rätt många moment i galoppen som fungerar, och ett som absolut inte gör det - när hästen har vikten på frambenen.
 
 
 
 

Dom här två fotona hade kunnat bli fina, om dom blivit tagna vid rätt ögonblick. Nu ser hästarna otroligt framtunga ut, som att dom ska ramla framlänges. Den nedre bilden har dessutom ett ljus som ligger alldeles fel, det blir hårda svarta skuggor som är tråkiga. Gör om gör rätt helt enkelt :-)
 
 
 
 
Lycka till! :-)


Ellen Johansson

Väldigt lärorikt! Superkul då du tipsar om sånt här :)

Svar: Vad roligt att det blev uppskattat! :-)
Linda Karlström

Elin

Vilka super bra som knep att tänka på :D Tack

Svar: Hej, Roligt att du tyckte den var bra, jag blir jätteglad! :-)
Linda Karlström

Stalker?

Namn:


E-postadress:


URL / Bloggadress:


Din Kommentar:


Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo